Скъпи лимузини и апартаменти, яхти и дизайнерски обзаведени кухни –

...
 Скъпи лимузини и апартаменти, яхти и дизайнерски обзаведени кухни –
Коментари Харесай

Полша: яхти, лъскави лимузини, скъпи имоти

 Скъпи лимузини и жилища, яхти и дизайнерски обзаведени кухни – луксът от дълго време към този момент е стигнал и до Полша, установи немското издание. Особено в градове като Варшава и Гданск търсенето на първокласни артикули е голямо - заради растящото богатство на популацията. През 2017 година е бил осъществен оборот от 5 милиарда евро таман в сегмента на първокласните артикули, а немските компании, най-много автомобилни и производители на модерни кухни, извличат големи изгоди от тези  " златни времена " в Полша, четем в обявата.
Това учудващо за мнозина развиване, което единствено допреди няколко години изглеждаше невероятно, съгласно „ Билд ", си има собствен знак: Повторното разкриване на именития първокласен хотел „ Raffles Europejski " близо до президентския замък във Варшава. Че там отсядат заможни хора си проличава по цените на нощувките - сред 250 и 4 хиляди евро на нощ, както и по първокласните коли, паркиращи пред хотела – последни модели Ферари, Бентли и Мерцедес S-класа. „ Билд " написа, че хотелът, който през 19-ти век се е считал за най-хубавият в цяла Източна Европа, не е уединен остров на лукса във Варшава. Възстановени и ремонтирани били и редица други „ храмове на първокласното ползване " от предишното - факт, който на собствен ред привличал и задграничните концерни за първокласни артикули.

Десетки хиляди милионери

На Полша, и изключително на Варшава, които бяха доста мощно разрушени по времето на Втората международна война, а след това бяха притиснати от комунистическата тирания на сивотата, им трябваше много време, до момента в който се възстановят. Но през днешния ден луксът набира скорост в Полша, където от ден на ден хора си разрешават повече и по-качествени артикули, написа изданието. То се базира на данни на консултантската компания KPMG, съгласно които в страната има 1,1 млн. заможни хора. Към тях са причислени тези, които изкарват над 1700 евро бруто на месец - с към 700 евро над междинния приход за страната. Според проучването, през 2017 година общо 57 хиляди поляци са имали положение, надхвърлящо един милион евро, а броят на тези хора продължава да нараства. Общо 203-ма поляци разполагат с над 100 милиона евро.

Данните за регистрацията на новите коли дават на KPMG мотив да допусна, че през 2017 поляците са закупили първокласни коли на стойност от 2,9 милиарда евро. Докато едно Ферари или един Ролс-Ройс единствено допреди години можеха да провокират същински възторг по улиците на Варшава, през днешния ден тези лимузини от дълго време са към този момент неотменима част от градския пейзаж, отбелязва „ Билд ". Изискано облечените жители също към този момент не вършат усещане по улиците.

Освен в коли, поляците влагат най-много в фешън и екстравагантни дрехи и аксесоари, в скъпи часовници, бижута и козметика. Германското издание написа, че поляците към този момент имат предпочитание да се подреждат освен от ИКЕА, въпреки че шведската верига продължавала да се радва на огромна известност. Поради това непрекъснато пораства търсенето на скъпи вносни мебели и домашен уреди. И защото новите шикозни кухни на баровците се нуждаят от подобаващ декор, доста от тях купуват първокласни жилища в някой от блестящите небостъргачи с аспект към Стария град на Варшава и река Висла, където квадратният метър коства по 10 000 евро.
 Polen Warschau Stadtansicht Skyline (Fotolia/udra11)
Полската столица през днешния ден е с изменен образ

Търсенето на жилища в цяла Варшава е огромно, купуват се даже здания в неприятно положение в опустошения от войната вилен квартал „ Саска Кепа " на десния бряг на Висла, отбелязва „ Билд ". В Полша се търсят също и първокласни катамарани, създадени в корабостроителницата на Гданск. Яхтите със особено съоръжение и създадени в единични бройки струват минимум един милион евро.

На какво се дължи това благосъстояние?

Германското издание изяснява и причините за възходящото богатство в страната. Ето какво четем там: От демократичните промени насам Брутният вътрешен продукт на страната се е нараснал повече от два пъти, полският експорт пораства, порастват и задграничните вложения, а безработицата през тази година вероятно ще спадне до към 4 на 100. Към това се прибавя фактът, че Полша получава най-вече европейски пари (близо 10 милиарда годишно).

Млади създатели и хедонисти от целия свят били разкрили Варшава като място, на което могат да се любуват на живота, е представен и немският „ Зюддойче Цайтунг ". Дизайнерски обзаведените магазини и изрядно направените велосипедни алеи около Висла привличали все по-платежоспособна клиентела.

 

В останалата част на Полша развиването не е толкоз блестящо, установи „ Билд ", въпреки че новите пътища към този момент водят и до най-затънтените кътчета на страната в някогашните Силезия и Източна Прусия, където откриват от ден на ден първокласни хотели и уелнес-центрове. Но където има блясък има и сянка, написа в умозаключение „ Билд ", загатвайки за тези не така споходени от щастието поляци, които всекидневно ровят из боклукчийските кофи на Варшава, с цел да намерят нещо за ястие.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР